Sunday, August 1, 2010

MENCARI ATAU MENJADI?


"Ana sedar ana tidaklah sehebat Fatimah,sebab itu ana perlukan suami yang soleh seperti Ali untuk membimbing ana",kata seorang mahasiswi.


Ana memang tidak sebagus Ali,sebab itu ana pilah isteri yang sempurna macam Fatimah.Ana tak mampu memFatimahkan seorang yang tidak Fatimah!!",tegas seorang mahasiswa.Semua sibuk mencari.Mudahkah untuk mendapatkannya???


Semua sibuk mencari.Jika jumpa,mudahkah untuk mengekalkannya???


Kita bertemu dengan pasangan hidup semasa duduk dalam suasana usrah.Alhamdulillah,imejnya berjubah dan bertudung labuh.Tetapi mampukah kita mengekalkan isteri kita para benchmark solehah seperti itu di sepanjang alam rumah tangga???


Dia mungkin akan di ubah oleh suasana kerja,dia mungkin akan di ubah apabila kembali ke pangkuan usrah,dia mungkin berubah atas pengaruh,atau paling utama,dia mungkin berubah kerana dia memang nak berubah.


Maka mampukah kebahagiaan dan kesempurnaan rumahtangga di pertahankan,jika suami meletakkan kesempurnaan itu ialah pada apa yang isteri buat dantidak buat,jadi atau tidak jadi????


Kita mahu mencari pasangan hidup yang soleh,dan kita menemuinya di dalam suasana semua lelaki nampak sempurna.


Semasa bercinta,dialah Ultraman,dialah Gaban.Tetapi siapa sangka,selepas berumahtangga,Ultraman berubah menjadi Raksasa!!!!!


Jika bahagia dan sempurnanya rumahtangga ialah pada apa yang suami buat atau apa yang isteri buat,kita akan hidup dan mati dalam pencarian.Pencarian yang tidak kesudahan.


Maka jika kita mahu mendapatkan yang soleh,kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh,tetapi berusahalah menJADI yang solehah.Jika inginkan yang solehah,janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah,tetapi berusahalah menJADI yang soleh.


Bertemu yang solehah,solehahnya dia belum tentu kekal.Bertemu yang soleh,solehnya boleh berubah......kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa.


Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI,maka ramailah calon,dan mudahlah sedikit kehidupan.Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumahtangga dengan pasangan 'itu' walaupun mungkin tidak 100%(30% pun belum tentu)mengenalinya.


Apa yang nak di bimbangkan,kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI,bukan MENCARI.

No comments:

Post a Comment