Monday, August 30, 2010

SIFAT PEMAAF RASULULLAH SAWDan(sebaliknya)hendaklah mereka memaafkan kesalahan
orang-orang itu.Tidakkah kamu suka kalau Allah mengampunkan
dosa kamu?Dan (ingatlah)Allah Maha Pengampun lagi Maha
Mengasihani.
(An-Nur:22)

Nabi Muhammad SAW ialah seorang nabi dan rasul yang memiliki akhlak terpuji.Baginda seorang insan mulia yang sanggup memaafkam kesalahan orang lain.
Pada suatu hari,ketika baginda sedang berehat-rehat,datanglah seorang wanita Yahudi membawa hidangan yang lazat berupa kambing panggang.
Wanita itu mengetahui bahawa Rasulullah SAW amat gemar kambing panggang.
Bahagian kegemaran baginda ialah paha kanan bahagian depan.Lalu wanita tersebut menabur racun di atas kambing panggang itu.
Dia melebihkan racun di paha kanan hadapan kambing yang dihidangkan itu.
Setelah melihat hidangan itu,maka Rasulullah pun berasa lapar.Selepas membaca bismillah,baginda pun makam dengan berselera sekali.
Baginda makan bersama seoramg sahabat,Bisyir bin Barra bin Ma'rur.Namun,sewaktu baginda sedang mengunyah makanan itu,timbul perasaan was-was di hati.
Rasulullah SAW pun meluahkan kembali daging kambing panggang yang sedang di kunyah.
Ternyata suara hati baginda itu benar.Bisyir bin Barra bin Ma'rur telah menjadi korban.Sahabat baginda itu meninggal dunia kerana termakan racun dalam makanan tersebut.
Rasulullah SAW pun bertanya dan wanita Yahudi itu mengaku tanpa berselindung berkata:"Aku mahu menguji kamu.Jika engkau seorang Rasul,sudah pasti engkau mendapat petunjuk mengenai hal ini.Tetapi kalau engkau hanya orang biasa,maka aku pasti merasa puas kerana dapat menyingkirmu kerana engkau telah banyak membawa kemusnahan kepada kaum Yahudi."
Rasulullah SAW mendengar penjelasan wanita itu dengan tenang.Kemudian,baginda pun memaafkan wanita itu.Baginda tidak menghukum wanita itu walaupun perbuatannya itu telah mengakibatkan kematian seorang sahabat baginda.
Baginda sanggup memberi kemaafan kepada seorang wanita yang ternyata mahu membunuh baginda.


No comments:

Post a Comment