Friday, May 20, 2011

TIP MEMILIH BAHAN MASAKAN YANG BAIK(Salah 1 hobi ana,he3)

Ketika memasak,memastikan bahan makanan yang terbaik adalah sangat penting untuk rasanya,persembahan makanan serta keenakannya.Oleh itu bahan masakan yang dipilih mestilah yang baru dan segar.Antara yang perlu diambil perhatian ialah sayur-sayuran,buah-buahan,ikan,udang,daging,ayam,telur dan juga bijiran.


Sayur-sayuran dan buah-buahan


-Pastika sayur yang di pilih tidak layu,kecut,bertukar warna ataupun berbau busuk.
-Seeloknya pilihlah sayur yang berlubang ataupun di makan serangga kerana ia menunjukkan sayur tersebut kurang di cemari racun ataupun bahan kimia.Oleh itu,ia sesuai dan selamat di makan.







Ikan
-Sebaiknya pilih ikan yang mempunyai kulit yang masih bersinar serta berwarna terang.
-Jangan pilih ikan yang kulitnya sudah diselaputi lendir yang tebal kerana kesegarannya sudah tiada.
-Pastikan juga mata ikan tidak tenggelam sebaliknya berwarna cerah.
-Insang ikan yang berwarna merah cerah adalah ikan yang segar manakala ikan yang sudah busuk mempunyai insang yang berwarna keperang-perangan ataupun kering.
-Anda juga boleh memicit-micit badan ikan.Sekiranya isinya masih pejal dan kenyal apbila dipicit,ia menunjukkan ikan tersebut masih segar.



Udang
-Pilih udang yang mempunyai kulit yang cerah dan lut sinar,bukannya kulit yang sudah bertompok kehitaman.
-Udang yang masih segar tidak akan mengeluarkan lendir yang banyak dan kepalanya juga masih keras sekiranya di picit.
-Jangan sesekali memilih udang yang berbau busuk tetapi pastikan isinya masih pejal dan kenyal.






Daging
-Pastikan daging yang dibeli masih segar dan tidak berselaput.
-Jangan beli daging yang sudah berbau busuk.
-Daging yang masih segar mempunyai warna yang merah.
-Daging yang sejuk serta berais tidak lagi segar tetapi merupakan daging sejuk beku.






Telur
-Pastikan telur yang dibeli tidak retak atau pecah kulitnya.
-Pastikan juga telur yang di beli tidak di selaputi najis pada kulitnya.
-Goncang dulu telur sebelum beli.Sekiranya isinya mampat dan tiada ruang udara yang banyak,ia menunjukkan telur tersebut masih baru.


Bijiran,tepung,kacang atau beras
-Cuba lihat sama ada terdapat serangga ataau bahan-bahan tercemar yang lain di dalam beras,bijiran atau kekacang yang ingin dibeli.
-Pastikan juga bahan-bahan kering ini tidak bercampur dengan gred yang bermutu rendah.





Ayam
-Pilih ayam yang tidak berbau busuk serta tidak bertukar warna.
-Jangan beli ayam yang terlalu gemuk.Ia boleh dinilai dengan melihat kepada kegemukan di bahagian dada dan kelicinan kulitnya.
-Perhatikan juga pada lemak-lemak yang terdapat di bahagian bawah kulit.Jangan beli ayam yang mempunyai lemak berlebihan.
-Sebaik-baiknya beli ayam yang baru di sembelih kerana ayam dijual di pasar atau pasar raya mungkin telah di sejuk beku terlebih dahulu.

No comments:

Post a Comment